Ішек инфекциясы-әлемдегі ең көп таралған аурулардың бірі. Олардың халық арасында таралуы балалар тобында да, ересектерде де өте жоғары. Ішек инфекциясы туралы айтатын болсақ, біз жіті ішек ауруын айтамыз.
Жедел ішек инфекциялары – ішек жолдарындағы қабыну мен тітіркенуді жоятын әртүрлі микроорганизмдер (бактериялар, вирустар) тудыратын жұқпалы аурулар тобы. Олар диарея, құсу, іштің ауыруы, қызба және жалпы әлсіздік сияқты белгілерге, сондай-ақ сұйықтықтың жоғалуына байланысты дегидратацияға әкелуі мүмкін, әсіресе балалар мен қарт адамдарда.
Әдетте жедел ішек инфекциясы ластанған тағамды немесе суды тұтынудан, жұқтырған адамдармен немесе жануарлармен байланыста болудан туындайды. Жедел ішек инфекцияларының көпшілігі симптоматикалық түрде емделеді, бірақ кейбір жағдайларда антибиотикалық немесе басқа медициналық шараларды қажет етуі мүмкін.
Алдын алу шараларына қол гигиенасын сақтау, тағамды өңдеу, тек қайнатылған немесе бөтелкедегі суды ішу, жұқтырған немесе ауру адамдармен байланыста болмау жатады.
Тиісті гигиеналық және қауіпсіздік шаралары сақталмаса, қоғамдық тамақтану орындарынан азық-түлікті тұтыну жедел ішек инфекциясының көзі болуы мүмкін. Азық-түліктің жаңа, дұрыс дайындалғанын және санитарлық нормалар мен ережелерге сәйкес сақталуын қамтамасыз ету маңызды. Қоғамдық тамақтану орындарына барған кезде олардың гигиеналық талаптарға сай екендігіне және рұқсат етілген құжаттары бар екеніне көз жеткізу керек.
Ішек инфекцияларының тамақ арқылы берілуін болдырмау үшін мыналарды сақтау маңызды:
1. Гигиеналық стандарттар: тамақтану орындарының қызметкерлері гигиенаның жоғары стандарттарын сақтауы керек, соның ішінде қолды үнемі жуу, тамақ дайындау кезінде қолғапты пайдалану және ас үй беттері мен жабдықтарының тазалығы.
2. Тамақты дұрыс өңдеу: потенциалды қауіпті микроорганизмдерді жою үшін тағамды дұрыс пісіру, қуыру немесе толық пісірілгенге дейін дайындау керек.
3. Қауіпсіз сақтау: азық-түлік бактериялардың көбеюіне жол бермеу үшін дұрыс температурада сақталу керек. Сондай – ақ, айқас ластанудан аулақ болу керек-шикі және пісірілген тағаммен жанасуды болдырмау.
4. Таза су: тамақты пісіру кезінде және мұз жасау үшін таза суды пайдалану инфекцияның алдын алуында маңызды.
5. Азық-түлік таңдау: қоғамдық тамақтандыру орындарын таңдағанда, олардың оң пікірлері бар екеніне және ұсынылатын тағамның сапасын бақылайтынына көз жеткізу керек.
Өзіңізге қамқорлық жасаңыз және сау болыңыз!