Іс-шара “Дені сау ұлт” әрбір азамат үшін сапалы және қолжетімді денсаулық сақтау ” 2021-2025 жылдарға арналған ұлттық жобасын іске асыру шеңберінде өтті.
Санаттар бойынша номинация ҚР Денсаулық сақтау министрлігінің қолдауымен “Салауатты асханалар”, “Салауатты кафетерийлер”, “Салауатты бистро”, “Салауатты дүкендер” салауатты тамақтану кәсіпорындары желісін дамытудың бірлескен жобасын іске асыру нәтижесінде өтті. Мақсаты – халықтың өмір сүру сапасын арттыру және денсаулығын сақтау.
Іс-шараға ҚР Денсаулық сақтау министрлігі Медициналық көмекті ұйымдастыру департаменті Қоғамдық денсаулық сақтау және оңалту басқармасының басшысы Еркебаева Назира Берікбайқызы, ҚДСҰО Басқарма төрағасының м. а. Қалмақова Жанар Амангелдіқызы, ҚДСҰО Басқарма Төрағасының кеңесшісі Имашева Бағдат Сәкенқызы, медицина ғылымдарының докторы, профессор, профилактикалық медицина академиясының академигі Даленов Ерболат Дербісәліұлы, пайдалы тамақтану кәсіпорындарының өкілдері және т. б. қатысты.
Назира Еркебаева бұл жоба денсаулықты сақтау, балалар мен ересектердегі семіздікті азайту, сондай-ақ жұқпалы емес аурулардың алдын алу үшін қажетті түрлі өнімдерді тұтынудың қауіпсіз жағдайларын қамтамасыз ету үшін дұрыс және тиімді тамақтануға, түрлі қызметтерге (эпидемиологиялық қадағалау, білім беру орталықтары, қоғамдық тамақтану) жәрдемдесуге бағытталғанын атап өтті.
Номинанттар өндірілген өнім және құрылу тарихы туралы презентациялар ұсынды.
Өз сөзінде Жанар Қалмақова:
– Дұрыс тамақтану көптеген аурулардан арылуға, денсаулықты нығайтуға, өнімділікті арттыруға және өмір сүру ұзақтығын арттыруға көмектеседі. Қазіргі уақытта Қазақстанда пайдалы тамақтану нарығы белсенді дамып келеді. Дұрыс органикалық тамақтануды ұсынатын жаңа шағын қызметтер мен мекемелер көбейіп келеді. Мен сіздермен амандасқаныма қуаныштымын және осы бағытта жәрдемдескеніңізге алғыс айтамын.
Астана қ. “CELERI” дұрыс тамақтану кофеханасының директоры Саясатова Арайлым Алмасқызы өз тарихымен бөлісті:
• – Мұндай орындарды ашу идеясы қатты қажеттіліктен туындады. Біз аллергиямен ауыратындар отбасы болғандықтан, пайдалы тамақтанатын орынды табу өте қиын болады, ал кейде үйден тыс жерде тамақтанғымыз келеді. Әсіресе, балалармен дүкендерге, кафелерге бару қиын, өткені балаларға белгілі бір тағамдар жақпайды. Сонымен қатар, мен “Болашақ” бағдарламасының түлегімін, Лондонда оқыдым, түрлі кафелердің таңдауы үлкен. Біздің елордада, өкінішке орай, таңдау аз, сондықтан Астанада пайдалы тамақтану кафесін ашу идеясы пайда болды. Мәзірді әзірлеумен Ресей мен Астанадан келген педиатр-нутрициологтар айналысты.
Ол сондай-ақ оның кафесі елордадағы тек зәйтүн/еріген сары маймен пісіретін және глютенсіз, лактозасыз және ақ тазартылған қантсыз пісіретін алғашқы мекемелердің бірі екенін атап өтті. Барлық тағамдар, тұздықтар, соның ішінде кето-майонездер, барбекю тек қазақстанда өндіріледі. Ингредиенттерді таңдау кезінде тамақ дайындауға арналған өнімдер қатаң түрде таңдалады: біз транс майларды, консерванттардың барлық түрлерін, пальма майларын және ГМО-ны алып тастаймыз.
Кездесу соңында номинанттар ҚР ДСМ Қоғамдық денсаулық сақтау ұлттық орталығының атынан “Қазақстанда пайдалы тамақтануды ұйымдастыратын (өндіретін) кәсіпорындар” сертификаттарын алды: “Caffe Vero” салауатты тамақтану кофеханасы, “Healthy foods” қазақстандық салауатты тамақтану өнімдерін өндіруші, “POLEZZNO” пайдалы фаст-фуд модульдік дүңгіршектері – ғылыми жетекші және басқарушы компания директоры Данияров Қайрат Советұлы; Астана қ. “CELERI” салауатты тамақтану кофеханасы, Саясатова Арайлым Алмасқызы; Қызылорда қ. “ПеровскЪ” дүкендер желісі, директор Огай Василий Владимирович.